Slot Loevestein

Loevestein is een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel, en even ten noordwesten van het dorp Poederoijen is gelegen aan het einde van de Schouwendijk in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas.

 

Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw van het kasteel. Hij gebruikte het als woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen. Na hem kwam het slot in handen van de Heer van Holland en werd het gebruikt als verdedigingswerk tegen andere feodale heren.

 

In het begin van de Tachtigjarige Oorlog, toen het kasteel was bezet door Spanjaarden, werd het in opdracht van Willem van Oranje eenvoudig ingenomen door de geuzenleider Herman de Ruyter. De Spanjaarden veroverden het nog één keer terug, maar daarna bleef het Staats bezit.

 

Tot na de Belgische Revolutie deed het kasteel dienst als staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot, die na twee jaar kon vluchten met behulp van een boekenkist. In Staatse handen kreeg het moderne verdedigingswerken en werd het als fort onderdeel van de Oude en de latere Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 

De militaire functie werd in 1951 opgeheven. Van 1925 tot 1986 werd het complex gerestaureerd; momenteel doet het dienst als rijksmuseum en heeft het de status van rijksmonument.

 

Onlangs voor een fotoserie naar dit prachtige kasteel c.q. fort geweest, gelegen langs de Waal. Prachtig weer. Windstil en een typische Hollandse lucht: blauw met mooie wolkenpartijen.

 

Drie series gemaakt met verschillende objectieven:

Nikkor 18-70mm 1:4.5 - 5.6

Sigma 10-20mm 1:3.5

Samyang 8mm 1:3.5 Diagonal Fisheye

 

Dat laatste objectief geeft uiteraard wel vervorming. Niet iedereen kan dat waarderen. Ikzelf vind het wel wat hebben. Zeker gebruikt in combinatie met symmetrie opnames.

Foto's Danny Touw

Nikon D7100 en Nikkor 18-70mm 1:4.5 - 5.6

Nikon D7100 en Sigma 10-20mm 1:3.5

Nikon D7100 en Samyang 8mm 1:3.5 Diagonal Fisheye

Google Nik Collection Silver Efex Pro 2

Sinds kort is het Google Nik Collection pakket gratis te downloaden. De foto van slot Loevestein hieronder is bewerkt met dit pakket: Silver Efex Pro 2 en hierin het 036 Antique Plate II filter toegepast.