Restauratie Grote Kerk Breda

Op 22 februari 2018 wederom een fotoserie kunnen maken van de restauratie van de Grote Kerk. Als huisfotograaf van deze kerk samen met Coerd Hazenberg, van De Bonth van Hulten, de werkzaamheden bekeken. Vergeleken met de stand van zaken tijdens mijn vorige fotoshoot in november 2017, is er al zeer veel vernieuwd. Eind april, begin mei ga ik nog een keer de steigers op.

 

Je kunt de Grote Kerk financieel helpen om deze peperdure restauraties te bekostigen:

wordt 'Vriend van de Grote Kerk': inschrijven

Serie 1

De komende tijd bespreek ik een paar van de foto's en vertel wat er te zien is. In Serie 1 zie je hier twee vakmensen van de Groep Monument uit België die de restauratie uitvoeren. Ze zijn hier bezig nieuwe ornamenten aan de kerk vast te maken d.m.v. bouten. Nadien wordt er cement tussen de kerk en het ornament gegoten om dit vast te zetten.

© Foto's Danny Touw

Serie 2

Serie 2 laat wat zien van de leisteen die op de daken van de Grote Kerk ligt. Verschillende van deze daken zijn nu voorzien van een geheel nieuwe bedekking, of zijn gerepareerd. Ook zie je de loden randen waarmee op hoeken een afdichting gemaakt wordt. Wat opvalt zijn de haken op verschillende plaatsen op het dak. Deze zijn ervoor om een ladder aan op te hangen, zodat de leidekkers links en rechts van deze ladder hun werk kunnen doen.

© Foto's Danny Touw

Serie 3

Tijdens het vervangen van ornamenten kunnen deze niet zomaar weggehaald worden. Ze dienen niet alleen voor sier, maar ook voor ondersteuning van gedeeltes van de kerk. Vandaar dat je op één van bovenstaande foto’s een zwaar metalen profiel ziet wat de ondersteuning tijdelijk overneemt totdat de -vernieuwde- ornamenten teruggeplaatst zijn.

© Foto's Danny Touw


Fotoverslag 22 februari 2018

© Foto's Danny Touw

Fotoverslag 17 november 2017

Hieronder een 1e fotoverslag van de restauratie van de Grote Kerk. In februari 2018 ga ik nogmaals de steigers op voor een verslag.

© Foto's Danny Touw