Molens

In Breda hebben we nog maar twee (werkende) molens, in Bavel en Ulvenhout. Vandaar dat ik in de omliggende gebieden ga kijken om daar de nog werkende molens te fotograferen. Zowel koren- als poldermolens komen aan bod.


Ulvenhout: korenmolen De Korenbloem

© Foto Danny Touw

De molen in deze serie staat in Ulvenhout: korenmolen De Korenbloem. Een prachtig onderhouden en werkende beltmolen. Geheel maalvaardig. Het is de hoogste beltmolen van Nederland. In de belt is daarom zelfs ruimte voor een tussenzolder.

 

Het verschil tussen een beltmolen en een stellingmolen.

Een stellingmolen is vanaf de grond opgebouwd uit steen en heeft een stelling (omloop). Een beltmolen staat op een (al dan niet natuurlijke) verhoging waardoor geen stelling nodig is. In de belt is ruimte voor opslag en van hieruit kan het te malen graan opgehesen wordt naar de maalsteen. In de eerste serie zag je molen De Arend in Terheijden; een stellingmolen. In deze serie zie je molen De Korenbloem in Ulvenhout; een beltmolen.

Plaats en Provincie: Ulvenhout - Noord Brabant

Gebouwd: 1909

Type: beltmolen

Functie: korenmolen

Eigenaar: Stichting Molen De Korenbloem

Bedrijfsvaardigheid: maalvaardig

Bezoek: zaterdag 09:00 - 16:00 uur

Molenaar(s): Eric van der Westerlaken / Peter van der Gaag

Bijzonderheden: De hoogste beltmolen van Nederland. In de belt is daarom zelfs ruimte voor een tussenzolder.

 

Wederom prachtig weer voor een molenserie. Er waren twee molenaars aanwezig, waarvan één ook de molen in Bavel beheerd. Te zien in een volgende serie.

 

Binnen in de molen.

Als eerste weer een fotoserie van de binnenkant van de molen. Op de foto's zie je het draaiende houten tandwiel dat de beweging van de wieken overbrengt naar de molenstenen en andere toepassingen, zoals b.v. het omhoog hijsen van zakken koren. Door een lange sluitertijd te kiezen lijkt het alsof het wiel zéér snel ronddraait. In werkelijkheid gaat het natuurlijk veel langzamer. Op één van de foto's zie je het wiel stilstaan. Goed is dan te zien hoe de houten tanden slijten.

© Foto's Danny Touw

Buiten de molen.

De Korenbloem staat midden in de bebouwde kom van Ulvenhout. Door de vele laagbouw rond de molen heeft deze toch voldoende wind om te malen. 4 zeilen op de wieken gespannen om zoveel mogelijk wind te vangen.

© Foto's Danny Touw


Terheijden: korenmolen De Arend

© Foto's Flying Pixels Photography

De eerste molen is in Terheijden: korenmolen De Arend. Op de (met toestemming geplaatste) drone foto's hierboven van Flying Pixels Photography (facebook.com/flyingpixelsphotography) zie je die molen. Klik op de foto's voor een grotere weergave.

 

Plaats en Provincie: Terheijden - Noord Brabant

Gebouwd: 1742 / 1756

Type: stellingmolen

Functie: korenmolen

Eigenaar: stichting molen De Arend

Bedrijfsvaardigheid: maalvaardig

Bezoek: dinsdag 13:00 - 17:00 uur, woensdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur, zaterdag 09:00 - 16:00 uur Molenaar(s): Adrie Kamp

Bijzonderheden: de molen heeft een winkel waar je bloem kunt kopen, gemalen door de molen.

 

Prachtige weersomstandigheden voor het maken van opnames van molens. Typisch Hollands: mooie blauwe lucht waar de molen tegen afsteekt. Toestemming van de molenaar gekregen voor het maken van foto's in de molen en op de stelling (omloop). Wel even uitkijken voor de wieken dan..... maar gelukkig was de stelling goed afgezet zodat je niet bij de draaiende wieken kon komen.

 

Binnen in de molen.

Eerst een fotoserie van de binnenkant van de molen. Op de foto's zie je o.a. het draaiende houten tandwiel dat de beweging van de wieken overbrengt naar de molensteen en andere toepassingen, zoals b.v. het omhoog hijsen van zakken koren.

© Foto's Danny Touw

Buiten de molen.

Het gebied waar De Arend staat wordt de Kleine Schans genoemd. Onder andere in gebruik geweest ter verdedigen van de scheepvaart op de Mark. Dit vestingwerk is duidelijk te herkennen op de drone foto's hierboven.

© Foto's Danny Touw


'At work' in molen De Korenbloem te Ulvenhout.
'At work' in molen De Korenbloem te Ulvenhout.