Maansverduistering en supermoon op 28 september 2015

© Foto's Danny Touw

 

Deze serie is genomen tijdens de maansverduistering van maandag 28 september. Opgebouwd uit 50 foto’s.

 

Als eerste deze 50 opnames ingeladen in Adobe Bridge. Hierin de eerste foto bewerkt in Adobe Camera Raw (rechter muisknop op de eerste foto en dan kiezen voor Open in Camera Raw.... Dan teruggeplaatst in Bridge. Vervolgens alle 50 foto’s geselecteerd en met de functie Edit > Develop Settings > Previous Conversion in Bridge dezelfde bewerking toegepast op alle opnames.

 

Vanuit Bridge de 50 foto’s als layers in Adobe Photoshop geladen. In Photoshop alle foto’s behalve de eerste ge-deselecteerd. Toen iedere foto apart geselecteerd en met de functie Lighten aangepast waardoor de trail ontstaat. Toen om de 8 foto’s gekozen en tussenliggende foto’s verwijderd waardoor je de diverse stadia van de verduistering goed ziet. Tijdsspanne van links naar rechts is ongeveer een half uur. De maan was nog niet helemaal in de schaduw van de aarde verdwenen, er is nog steeds een lichte plek waarneembaar. Naar rechts toe zie je deze witte plek steeds meer verdwijnen. De witte stipjes zijn sterren die op zich ook een trail vormen.


Kijk op de Star Trail pagina bij Star Trail 1 voor een uitgebreide beschrijving hoe deze foto tot stand gekomen is.

 

Exif:

Nikon D7100

Sigma 70-200mm 1:2.8 op 200mm

iPhone 5S

Triggertrap

f/9

50 maal 2sec

ISO640

 

Adobe Bridge CC

Adobe Photoshop CC 2015

Wacom Intuos Pro M pen tablet


Onderstaand foto is gemaak top de top van de verduistering: 28 september 2015 om 04:48 uur.

 

 

50 foto's van de serie in Adobe Bridge CC.

 

 

50 layers in Adobe Photoshop CC 2015 tijdens de bewerking.

 

 

En de montagefoto van de beide series.

 

 

 Tip!


Als je bezig bent met Star Trail foto’s wil je af en toe je file saven als Photoshop PSD file zodat je lagen, bewerkingen etc. bewaard blijven. Echter….. foto’s groter dan 2 GByte kunnen niet worden opgeslagen door Photoshop. Maar daar is een oplossing voor! Tijdens het saven van je file kies je niet voor het ’Photoshop’ formaat maar voor de optie ‘Large Document Format’. Hiermee bewaar je de bewerking met alle layers en bewerkingen. In mijn geval van de trail van de maan was deze file 5GByte groot…..