Architectuur

 

 Foto's van gebouwen zijn ook geschikt voor HDR fotografie. Zeker in combinatie met een super groothoeklens kunnen dramatische effecten bereikt worden. Ook de HDR methode en het Blue Hour kunnen zeer goed gebruikt worden voor architectuur opnames.

 


Eindhoven Algemeen

 Eerste serie over architectuur in Eindhoven. Wat algemene foto's van de hoogbouw in het centrum van de stad. En van de tunnelingangen op 18 Septemberplein. Alle foto's zijn gemaakt met het Samyang 8mm 1:3.5 Diagonal Fisheye objectief.

© Foto's Danny Touw


Eindhoven: BLOB - Binary Large OBject

 Een uniek object is het BLOB. BLOB is de afkorting van ‘Binary Large OBject’, waarmee in de computerwereld een spaghetti-achtige brij van data wordt bedoeld. In de architectuur wordt met de Blob een vreemdsoortig gebouw aangeduid dat allerlei grillige vormen kan aannemen.

 

De Blob in Eindhoven en de naastgelegen ondergrondse fietsenkelder zijn ontworpen door de Italiaan Massimiliano Fuksas. Ook het naastgelegen Piazza winkelcentrum is door hem ontworpen.

 

De Blob (1.400 m2 en 25 meter hoog) is het transparante druppelvormige entreegebouw van een nieuw winkel- en appartementencomplex dat naast de Lichttoren staat. Er was zes jaar nodig om dit gebouw te ontwikkelen.

 

Om het open karakter van dit gebouw zoveel mogelijk naar voren te laten komen, is gekozen voor een heel efficiënte en lichte staalconstructie, waarbij deze door middel van de membraamwerking toch grote overspanningen (ter plaatse van de over meerdere verdiepingen aanwezige vides) aan kan.

 

De hoofddraagconstructie bestaat uit een betonskelet met relatief grote overspanningen en overstekken, om zodoende het open karakter nog eens te benadrukken. Vanwege de relatie met de gevel, waarbij elke verdieping een kleiner oppervlak heeft, is op verzoek van de architect een zodanige kolompositionering gekozen, dat deze op elke verdieping verspringen en dus nergens boven elkaar komen te staan.

BLOB

Binary Large OBject

© Foto's Danny Touw


Eindhoven: de BLUBBLE - kleine BLOB

 Een kleinere uitvoering van de BLOB is er ook: de BUBBLE.

© Foto's Danny Touw