Architectuur

 

 Foto's van gebouwen zijn ook geschikt voor HDR fotografie. Zeker in combinatie met een super groothoeklens kunnen dramatische effecten bereikt worden. Ook de HDR methode en het Blue Hour kunnen zeer goed gebruikt worden voor architectuur opnames.

 


Breda: studenten hotel Nederlandse Defensie Academie (voorheen KMA)

 Op de Trip van Zoutland kazerne zijn drie nieuwe gebouwen geplaatst: de verblijfplaats van de studenten van de Nederlandse Defensie Academie (voorheen KMA).

Foto's Danny Touw


Breda: avans Hogeschool

 Onlangs geheel vernieuwd of aangepast: de avans Hogeschool aan de Lovensdijkstraat in Breda. Één van de oude gebouwen is geheel gemoderniseerd. De andere twee gebouwen zijn nieuw. Rode draad bij de gebouwen is de beglazing. Door middel van een ‘rondjes’ motief zijn bomen in het glas aangebracht. Dat is goed te zien op diverse foto’s in deze serie foto’s. Zelfs een hele gevel is zo bewerkt terwijl andere ramen wat kleiner zijn met het motief. Overdag is het motief van de bomen goed te zien. Echter, als het donker is en er brand licht, zie je wel de mensen en kantoorruimte in het gebouw, maar niet het bomen motief. Ook de tuinen rondom de gebouwen zijn aangepast.

© Foto's Danny Touw


Breda: Singelappartementen

 Gelegen in het Chassépark te Breda steken deze woontorens ver boven de ander bebouwing uit. 5 torens met of 4, of 2, of 1(!) appartement per verdieping.

 

Géén HDR. Foto's zijn genomen met de Samyang 8mm Diagonal Fisheye 8mm 1:3.5 en de Nikon D7100 (op diafragma voorkeur) - f/8 - ISO100.

Foto's Danny Touw


Breda: de Sculpturen

 Fotoserie van de Sculpturen woontorens in Breda ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten.

 

Drie hoge woonflats: Constant, Appel en Corneille genaamd. Gebouwd aan de Zuidelijke Rondweg in de wijk Heuvel te Breda. De 20 verdiepingen tellende flats met 4 of 5 appartementen per verdieping zijn een eyecatcher als je Breda vanaf de A16 komt binnenrijden. De verschillende indeling van de appartementen per verdieping geven de torens een sterk driedimensionaal effect. De balkons steken aan alle kanten uit het gebouw.

 

Ook hier gebruik gemaakt van het Blue Hour, zie verderop deze pagina voor een uitleg over deze methode.

 

De eerste fotoserie is gemaakt volgens de HDR methode (HDR pagina) met 'gewoon' daglicht tussen 15:00 en 16:00

 

De tweede fotoserie is gemaakt volgens de HDR methode (HDR pagina) tijdens Blue Hour. Foto's gemaakt op 13 maart tussen 19:00 en 19:32. Blue hour was op die dag van 18:55 tot 19:41.

 

Als derde en laatste fotoserie laat ik drie in Adobe Photoshop bewerkte foto's zien: één van de torens met een immitatie nacht achtergrond, één met de Melkweg achter de gebouwen geprojecteerd en één met de Star Trek USS Enterprise.....

 

Fotoserie 1: daglicht

Foto's Danny Touw


Fotoserie 2: Blue Hour


Fotoserie 3: Specials


Breda: Stack

 Ik heb hier gebruik gemaakt van het Blue Hour om een fotoserie te maken van het kantoor- en wooncomplex Stack in Breda.

 

Het Blue Hour (blauwe uur) is de benaming voor het verschijnsel dat in de ochtend, het uur voor zonsopkomst en 's avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur geven. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een dertigtal minuten.

 

In de fotografie (vooral van architectuur) is deze periode geliefd omdat het licht een bijzonder kwaliteit heeft en verlichting in het gebouw dezelfde sterkte heeft als het licht buiten. Verder is het licht zeer zacht met een mooie warme tint. Daarnaast is er tijdens het blauwe uur nog een duidelijk contrast tussen de gebouwen en de lucht.

 

Later op de avond, als de lucht donkerder is geworden, zijn de contouren van de gebouwen niet of nauwelijks meer zichtbaar, wat het fotografisch minder aantrekkelijk maakt.

 

De eerste architectuur fotoserie in deze rubriek laat de kantoor- en woonflat Stack in Breda zien. Stack is een combinatie van woningen en kantoor. Vooral de twee woontorens vallen op door hun zéér ver uit het gebouw stekende balkons en de witte gevelbeplating.

 

Foto's zijn genomen op 8 maart 2014 in het Blue Hour dat deze dag begon op 18:47 en eindigde om 19:32. In het overzicht hieronder kun je goed zien hoe het Blue Hour zich ontwikkelt in de tijd: in het begin nog een lichtblauwe lucht, aan het einde donkerblauw.

 

Foto's Danny Touw