Vertorama foto's

 

Als je op een mooie plek bent wil je soms alles om je heen vastleggen. Met één foto gaat dat niet. Maar er is een oplossing: de panorama foto. Voor landschappen prima. Als je echter de binnenkant van b.v. een gotische kerk wilt fotograferen gaat dat niet eenvoudig met een horizontaal panorama. Gelukkig is er een ander manier om dit vast te leggen: het vertorama. Oftewel een verticaal panorama. Hiermee maak je een serie foto’s van recht boven je tot recht onder je.

 

Hoe werkt dat?

Zoals vaak is het werken met statief een must. Kijk eerst rond wat een goede plek is om te gaan staan of je statief op te stellen. Je moet je statief kunnen bewegen zonder ergens tegenaan te stoten. Dan moet je natuurlijk een compositie kiezen. En vervolgens bepalen hoeveel opnamen je wilt maken. Met een groothoeklens hoef je natuurlijk minder opnames te maken maar de kans op vervorming is groter. Ik gebruik voor mijn vertorama’s de Sigma 10-20mm op 14mm.

 

Eenmaal de goede plek en compositie gevonden kun je foto's gaan schieten. Maak een opname recht boven je en onthoud wat er aan de onderkant van de foto te zien is. Beweeg je camera naar beneden en stop als dat wat je zag nog boven zichtbaar is. De foto's moeten elkaar overlappen! Ga zo door tot je 180º graden gedraaid bent. Afhankelijk van de brandpuntsafstand die je gebruikt kan dat resulteren in een verschillend aantal foto's. Maak een paar extra series om er zeker van te zijn dat je later de foto's goed kunt samenvoegen.

 

Bewerking

In deze series heb ik 5 HDR opnames per sectie van het vertorama gemaakt. Dat betekent dus 5 X 5 belichtingen, totaal 25 foto's. Deze HDR opnames moet je dus eerst samenvoegen in Photoshop met 'Merge to HDR Pro ...' (kijk op www.dannytouw.nl/onderwerpen/hdr-fotografie/ voor een uitleg hierover). Je krijgt dan uiteindelijk 5 foto's. Met Adobe Photoshop ga je deze 5 foto's samenvoegen. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Open Adobe Photoshop
  2. Kies 'File - Automate - Photomerge...'
  3. Een menu verschijnt waarin je met Browse de foto's kunt kiezen die je wilt samenvoegen
  4. Kies in 'Layout' de ‘Cylindrical’ optie
  5. Zorg dat 'Blend images together’, ‘Vignette Removal’ en ‘Geometric Distortion Correction’ zijn aangevinkt
  6. Klik op 'OK'

 

Photoshop is even bezig om de foto's samen te voegen en na enige tijd krijg je het vertorama te zien. Vervolgens kies je het 'Crop' tool en kies welk gedeelte van de samengevoegde foto je wilt gebruiken. Teken met het 'Crop' tool een rechthoek zodat er alleen beeldmateriaal geselecteerd is. Klik vervolgens tweemaal in de rechthoek en je zult zien dat alle overtollig beeldmateriaal verdwenen is. Draai de foto 90 graden clockwise.

 

Pas vervolgens eventueel de normale bewerkingen op de vertorama foto toe: scherpte, ruis onderdrukking enz. enz. Je kunt ook eventueel de ‘Warp’ functie gebruiken om vervormingen te verminderen of te verwijderen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van vertorama’s genomen in de Grote Kerk te Breda.

 

In een volgende artikel op deze pagina ga ik een serie van drie of vier vertorama’s maken en deze dan in de normale panorama functie samenvoegen: wordt vervolgd!

 

Foto's Danny Touw

Vertorama foto 1

Vertorama foto 2

Vertorama foto 3