Techniek 2: de techniek van de camera en accessoires

Op deze pagina ga ik in op de techniek van de camera en gebruikte randapparatuur. 


Nikkor 35mm 1:1.8

Voor mijn Nikon een nieuw objectief gekocht: de Nikkor 35mm 1:1.8. Reeds enige tijd met een geleend exemplaar opnames gemaakt. Prachtig lichtsterk objectief, mooi voor detail opnames met een prachtig bokeh. Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt. Bewegingsonscherpte valt hier niet onder. Door voor het grootste diafragma te kiezen -1.8- krijg je een zeer klein gebied dat scherp is. De achtergrond wordt mooi onscherp. Hieronder een voorbeeld. Foto gemaakt bij de doopvont in de Grote Kerk te Breda.

© Foto Danny Touw


Draadloze afstandsbediening Viltrox Y-710

Als je bezig bent met Long Exposure HDR opnames staat je camera uiteraard op statief. Om nu de fotoserie te starten zou je dat kunnen doen door de ontspanknop van de camera te gebruiken. Maar dan loop je de kans dat de camera beweegt en er verschil tussen de verschillende opnames zit.

 

Nu had ik al een bedrade afstandsbediening maar die slingerde constant aan je camera en tegen je statief. Vandaar dat ik onlangs via Amazon.com in Engeland de volgende draadloze afstandsbediening gekocht heb: Viltrox Y-710. Ongekend veel mogelijkheden om je camera -op afstand- aan te sturen. Een module plaats je op de flitsschoen van de camera en de aansluiting gaat naar de accessoire aansluiting van je camera.

 

Stel je camera in voor b.v. 5 exposure bracketing, druk op de afstandsbediening start knop en voila: de serie wordt gemaakt. Zie onderstaand foto hoe een en ander eruit ziet.

Foto Danny Touw


AF-S Nikkor 50mm 1:1.8 G objectief

Even een objectief uitgetest: de AF-S Nikkor 50mm 1:1.8 G. Een behoorlijk lichtsterk objectief met een grootste diafragma waarde van 1.8. Vaste brandpuntsafstand 50mm. Door het grootste diafragma te gebruiken krijg je een zeer klein scherpte gebied. Daar zijn leuke foto’s mee te maken. Zie hieronder het voorbeeld van de IKEA trein. Mooi is het ook de weergave van het onscherpe gebied.

 

Enige tijd geleden mocht ik ook het 35mm 1:1.8 objectief uit dezelfde serie testen. Ook een prachtig objectief met goede mogelijkheden. Beide zijn te koop voor €215 per stuk.

Foto's Danny Touw


TriggerTrap: bedien je camera met je smartphone

 

Helaas wordt de Triggertrap module niet meer gemaakt. En ook de App voor je smartphone wordt niet meer ondersteund. Gelukkig heb ik mijn oude vertrouwde iPhone 5s nog van een paar jaar terug. Daar staat de Triggertrap module nog op en werkt perfect.

 

TriggerTrap module.
TriggerTrap module.

 

Wat is TriggerTrap?

Met dit stukje hardware tussen je smartphone (iOS of Android) en je camera kun je een veelvoud aan commando’s -via de gratis app- naar je camera sturen waaronder b.v.:

- enkele belichting

- serie opnames, b.v. 10 foto’s in 1 minuut of 500 foto’s in 4 uur enz. enz.

- LE (Long Exposure) HDR (High Dynamic Range) series

- Motion photo’s, maak een foto op iedere afgelegde afstand, gebruik makend van de GPS van je smartphone

- maak een foto als TriggerTrap een geluid hoort

- enz.enz.

 

Waar gebruik ik TriggerTrap voor.

Het meest maak ik gebruik van de LE HDR mogelijkheid. Dit om een bracketing serie te maken van 5 foto’s. Stel je camera als volgt in:

- Uiteraard op statief omdat belichtingstijden van meerdere minuten niet ongebruikelijk zijn.

- Diafragma voorkeur (A).

- Auto Focus uitgeschakeld (stel eenmaal scherp en dan AF op manual).

- Sluitertijd op Bulb, dat betekent dat zolang de ontspanknop ingedrukt wordt de sensor belicht wordt. TriggerTrap maakt hier gebruik van door sluitertijden langer dan 30 seconde te bereiken.

 

TriggerTrap iPhone screenprint.
TriggerTrap iPhone screenprint.

 

Bij TriggerTrap stel ik het volgende in: (zie bovenstaande iPhone schermafdruk): het aantal bracketing opnames b.v. 3, 5 of 7. Dan het gewenste belichtingsverschil b.v. 2EV (is Exposure Value, belichtings waarde). En als laatste kun je kiezen voor de middelste belichtingstijd b.v. 30sec. Dit moet je proefondervindelijk (ervaring) bepalen. TriggerTrap berekent dan automatisch alle andere tijden. Hou er wel rekening mee dat de minimale belichtingstijd 1/16sec is. Dus overdag, bij snelle sluitertijden, werkt het niet. Tenzij je een ‘flinke stop’ ND filter gebruikt.

 

Tip: zet het volume van je smartphone op maximaal. De TriggerTrap app gebruikt n.l. geluidssignalen om de module aan te sturen.

 

Zodra je alle instellingen gedaan hebt druk je op je iPhone op de rode startknop en TriggerTrap gaat aan de gang. Je kunt precies volgen met welke opname TriggerTrap bezig is en hoe lang de totale belichtingsreeks nog duurt. Zie afbeelding hieronder.

 


Een zeer nuttig accessoire voor de fotograaf. Kost ongeveer €30. Let wel dat ieder merk en type camera aan ander verbinding snoertje van de module naar je camera nodig heeft. Kijk ook op deze pagina naar de speciale beugel van König & Meyer om je smartphone op een statief te kunnen bevestigen.

 

https://triggertrap.com

 

Hieronder een voorbeeld van een foto gemaakt met TriggerTrap.

 

Exif:

Velbon tripod D-700

TriggerTrap

iPhone 5S

Nikon D7100

Sigma 10-20mm 1:3.5 op 10mm

HDR 5 belichtingen

1/2sec, 1.9sec, 7.8sec, 31.8sec, 127.6sec

f8

ISO100

 

Adobe Photoshop CC 2014

Wacom Intuos Pro M pen tablet

 

Foto Danny Touw

Rotterdam, Wilhelminapier.
Rotterdam, Wilhelminapier.

König & Meyer iPhone houder

 

Tegenwoordig is het mogelijk om met je smartphone je digitale DSLR camera te bedienen. Hiervoor kun je b.v. Triggertrap gebruiken triggertrap.com. Dat is een interface tussen je smartphone en je camera.

 

Een dongle zet de commando’s van de Triggertrap app op je smartphone om naar een signaal dat naar je camera gaat. Heel handig als je b.v LE HDR foto’s maakt (Long Exposure High Dynamic Range). Sluitertijden van meer dan een minuut zijn dan geen uitzondering.

 

Om nu comfortabel te werken heb ik op Internet een beugel gevonden die je aan je statief kunt bevestigen. Je smartphone kan dan in die houder geplaatst worden. Je kunt nu de smartphone bedienen zonder hem minutenlang vast te moeten houden. Te koop bij: www.bax-shop.nl

Foto gemaakt met de iPhone 5S
Foto gemaakt met de iPhone 5S

Carry Speed FS-Slim draagriem

Carry Speed FS-Slim draagriem
Carry Speed FS-Slim draagriem

 

Onlangs een Carry Speed FS-Slim draagriem gekregen van mijn vriendin als één van de cadeaus voor mijn verjaardag. De D7100 met extra powergrip is best zwaar. Zeker als je dan ook nog werkt met de Sigma 70-200mm telezoom lens. Als je daarmee de hele tijd rond je nek moet lopen….. De Carry Speed draag je diagonaal en je camera rust aan de rechterkant tegen je heup (hoogte is instelbaar). Als je een foto wilt maken pak je de camera en deze kun je dan langs de voorste draagriem naar je hoofd brengen.

 

Bevestiging gaat via een plaat onder camera, de powergrip of onder de support-steun van de telelens. Hierna kun je een kogelgewricht vastschroeven. Als je camera op een statief bevestigd moet worden kun je de montageplaat van het statief op de montageplaat van de Carry Speed schroeven en de draagriem eventueel verwijderen.

 

Carry Speed FS-Slim bevestiging
Carry Speed FS-Slim bevestiging

Lowepro Sideflip 500AW

 

Lowepro Flipside 500AW

 

Met het groeien van je foto equipment komt ook de noodzaak deze op een goede en veilige manier te transporteren tijdens een fotosessie.

 

Lowepro biedt een uitgebreide keus aan fototassen en foto rugzakken. Ikzelf heb gekozen voor het model Flipside 500AW (gekregen van mijn vriendin Ineke voor mijn verjaardag). Een rugzak die, de naam zegt het al, gedraaid kan worden terwijl je daarvoor de riem om je middel niet los hoeft te maken. Alleen de draagriemen afdoen en je kunt de tas voor je draaien om zo eenvoudig bij de inhoud komen.

 

Zoals je ziet kun je nogal wat kwijt in de rugzak: 2 camera body's, objectieven, flitser, afstandsbediening, laadapparatuur, extra geheugenkaarten en andere accessoires. Vooral je objectieven zijn goed beschermd. En er is natuurlijk plaats voor een iPad!

 

De rugzak draagt zeer comfortabel. Er is voorzien in een beschermingsdoek voor als het regent zodat je apparatuur droog blijft. Ook is er de mogelijkheid een statief aan de rugzak te bevestigen.


LEE filtersysteem

 

Als eerste: wat zijn filters?

Filters zijn ronde of vierkante glazen of kunststof plaatjes die je aan de voorkant van je objectief plaatst. De bedoeling van filters kan veelvuldig zijn: van filteren van UV licht tot het inkleuren van een wolkenhemel.

 

Camera + houder en filter
Camera + houder en filter

 

Systemen

Een van de vele systemen is van LEE dat een grote sortering filters en accessoires heeft. Hoe werkt het: de start is een adapterring die je op je objectief schroeft. Deze ring heeft dezelfde (schroef)draad als je objectief, de maat ervan staat op je objectief, bv 67mm. Vervolgens wordt er een filterhouder op deze ring geschoven. In deze filterhouder kun je een aantal filters schuiven en tevens kun je de houder ook draaien.

 

Adapterring + houder
Adapterring + houder

 

Soorten filters

Veel gebruikte filter is het UV filter waarmee je het ultraviolet licht stopt. Te gebruiken bij b.v. sneeuwfoto’s genomen tijdens de wintersport. Op grotere hoogte is er vaak meer UV licht dat je foto’s blauw kan maken. Een ander filter is het grijsfilter waarmee je een teveel aan licht kunt aanpassen. Dan zijn er de verloopfilters. Het filter verloopt langzaam van helder naar b.v. grijs zodat je de voorgrond niet filtert en de lucht iets donkerder kunt maken. Zo kun je b.v. ook een roodfilter gebruiken om een zonsondergang te accentueren. Deze filters zijn er ook met een harde scheiding tussen kleur en helder glas. Je kunt ook meerdere filter in de houder schuiven om zo het gewenste resultaat te verkrijgen. Voor super groothoek objectieven is een speciale –dunnere- houder te koop om vignettering te voorkomen.

 

Soft verloopfilter
Soft verloopfilter

 

Big Stopper 

Naast deze filters heeft LEE nog iets speciaals: de Big Stopper. Dit, bijna zwarte, filter laat zéér weinig licht door. Doel hiervan is om extreem lange belichtingstijden te verkrijgen. Als je b.v. een foto maakt die normaal 1/125 sec duurt moet de tijd met de Big Stopper verlengd worden naar 8 sec. Bij een tijd van ¼ sec moet je met het filter naar 4 min. Het effect kun je zien op onderstaande foto’s. Door de lange belichtingstijden wordt alles wat beweegt tijdens de lange belichting vervaagd. Zoals water, luchten, verkeer enz. enz.

 

Zonder Big Stopper
Zonder Big Stopper
Met Big Stopper
Met Big Stopper

 

Website

Op de site van LEE kun je nog veel meer voorbeelden zien en kun je tevens zien wat een groot aanbod er aan filters is.

 

http://www.leefilters.com/index.php/camera/index

 

Voorbeeld

Tot slot nog een voorbeeld om te laten zien wat de mogelijkheden van filters zijn. De lucht is gefilterd. Er is gebruik gemaakt van het LEE 0.9 ND Hard filter.

 

Zonder 0.9 ND Hard filter
Zonder 0.9 ND Hard filter
Met 0.9 ND Hard filter
Met 0.9 ND Hard filter

Nieuwe Nikon camera: Nikon Df

Nikon Df
Nikon Df
Nikon Df
Nikon Df

Nikon heeft een nieuwe camera uitgebracht: de Nikon Df. Wat veel merken doen (o.a. Olympus) is een retro model uit de jaren 70 gebruiken met de hedendaagse techniek.

 

- 16,2 megapixel full-frame CMOS sensor

- 39 punts autofocus

- Lichtgevoeligheid: 50 - 204.800 ISO

- Geen video

- 3,2 inch display (920.000 beeldpunten)

- 5.5 foto's per seconde

- SD(XC) geheugenkaartslot

 

Toch wel handig lijken mij de draaiwieltjes om bv de sluitertijd in te stellen. De Nikon Df moet eind deze maand in de winkels liggen en gaat inclusief de AF-S 50mm f/1.8G kitlens €3.059,- kosten. De camera is zowel in volledig zwart als zwart/zilver te krijgen. Zwart/zilver is natuurlijk wel DE retro look uit de jaren 70!

 

Van de Nikon site:

 

"Ervaar de kracht van pure fotografie met de Nikon Df.

 

Met een body in retrostijl en dezelfde FX-formaat sensor met 16,2 megapixels als Nikon's topmodel, de D4, belichaamt deze camera passie voor fotografie in zowel vorm als in functie. 

Foto's met rijke details en vloeiende toongradaties zijn mogelijk bij elk soort licht, dankzij een groot dynamisch bereik en een lichtgevoeligheid die kan worden uitgebreid tot maar liefst ISO 204.800 (equivalent). De Nikon Df ziet er misschien uit als een klassieke analoge Nikon-kleinbeeldcamera, maar met een zeer gevoelig AF-systeem, een onberispelijke lichtmeting en snelle prestaties zit deze camera boordevol met de nieuwste technologieën."