Techniek 1: gebruikte apparatuur


Camera's:

Nikon D70S

Nikon D7200


Objectieven:

Nikkor 18-70 mm 1:3.5-4.5

Nikkor 35mm 1:1.8

Sigma 10-20mm 1:3.5 (schitterend objectief!)

Sigma 70-200mm 1:2.8

Samyang 8mm T 1:3.8 Diagonal Fisheye


Anders:

Flitser: Nikon Speedlight SB600

Remote control: Nikon wireless remote control ML-L3

Remote control: Yongnuo MC-36R 2.4 GHz wireless remote interval timer

Statief: Velbon DV-7000N

Ballhead: Vel-flo® 9 PH-368

Dubbele waterpas voor op de camera om deze horizontaal en vertikaal uit te lijnen. Montage in de flitsschoen. Mijn nieuwste Nikon D7100 heeft een ingebouwde waterpas om je camera horizontaal te houden tijdens het maken van een foto.


Computer:

Apple iMac 27" - macOS High Sierra 10.13.2

Processor: 3,8 GHz Intel Core i5

Memory: 8 GB 2400 MHz DDR4

Graphics: AMD Radeon Pro 580 8192 MB

Storage: 3TB Fusion Drive

Time Machine: Western Digital My Book 4TB

Back Up HD: Western Digital 2TB

Wacom Intuos Pro Medium pen tablet


Extra: mijn camera's

Alle camera's zijn nog in mijn bezit, behalve de Zenit E en Revueflex SC1. Van de Agfa Clack heb ik zelfs de originele draagtas en gebruikershandleiding.


Mijn fotografie geschiedenis

Geschiedenis

Ik beschrijf hier de geschiedenis van mijn fotografie van de afgelopen jaren. Van sommige hierboven afgebeelde camera's heb ik nog fotomateriaal liggen: negatieven of foto's. Deze laat ik hier ook zien. Sommige foto's en negatieven moet ik nog scannen. Alleen van de Zenit E en Revueflex SC1 heb ik helaas niets meer.

 

Hoe ging het vroeger? 

Wat een verandering heeft de fotografie de laatste 10 jaar doorgemaakt! Van 24 of 36 opnames op een rolletje tot duizenden foto's op een geheugenkaart.

 

Vroeger schoot je je fotorolletje vol en bracht dit naar de fotograaf om te laten ontwikkelen. Vervolgens een week wachten en de negatieven stuk voor stuk op een lichttafel m.b.v. een loupe bekijken.

 

 

Als je dan een keuze had gemaakt gingen de negatieven weer terug naar de fotograaf of werden ze per post opgestuurd naar een ontwikkel- en afdrukcentrale.

 

Weer een week verder waren je foto's klaar en kon je ze bewonderen. Meestal waren er toch nog een paar die wazig waren of die toch niet zo mooi waren. Of er liep toch net iemand door het beeld...

 

Sommige van ons, waaronder ikzelf, hebben nog met een donkere kamer gewerkt. Zelf je negatieven ontwikkelen. En dan je eigen foto's afdrukken. Met allerlei chemicaliën. Zwart Wit uiteraard. Kleuren negatieven ontwikkelen en dan kleur afdrukken maken? Dat was niet mogelijk, of je moest een zeer geavanceerde doka (Donkere Kamer) hebben.

 

Hoe gaat het tegenwoordig? 

Wat is tegenwoordig het geval: camera pakken, aanzetten, foto maken, even snel op de achterkant van de camera kijken of de foto gelukt is, geheugenkaart uit de camera, in de computer en 1 minuut later zie je het resultaat levensgroot op je scherm. Toch niet helemaal tevreden? Dan maak je dezelfde foto toch nog een keer!

 

Bovendien is de nabewerking met de iMac schitterend. Allerlei gegevens van je foto zijn ook vastgelegd in je opname zoals belichting, diafragma, ISO waarde, contrast, kleur verzadiging en scherpte. Ook zijn een hele reeks parameters te veranderen om je foto te pimpen. Tevens is ook de uitsnede te wijzigen en kun je storende elementen uit de foto verwijderen.

 

Als je dan tevreden bent met je werk kun je op een eenvoudige manier een prachtig fotoboek maken. Genoeg software hiervoor. Diverse formaten zijn beschikbaar. En een paar dagen later wordt het fotoboek bij je thuis bezorgd.


Mijn camera's

De AGFA Clack

Als eerste de AGFA Clack, genoemd naar het 'klakkend' geluid als je een foto maakte. Deze camera, die ik nog steeds heb met tasje én gebruikers handleiding, kocht mijn vader toen ik geboren werd. Daar zijn wat foto's mee gemaakt. Stel je voor: de negatieven waren 6X6 cm of 6X9cm maar de foto die er mee afgedrukt werd was kleiner. Met zo'n wit gekarteld randje.

 

 

De Zenit-E

Afkomstig uit de Sovjet Republiek. Dat was te merken, stevige, ruwe camera. Niks automatisch, zelf met instellingen draaien totdat een wijzertje op 0 stond: dan was je belichting goed. De zelfontspanner hoorde je ratelend aflopen.

 

 

Revueflex SC1 (Foto-Quelle)

Deze camera kon je kopen bij een nog steeds bestaande foto keten: Foto Quelle uit Duitsland. Tegenwoordig doet Foto Quelle Nederland alleen aan afdruk projecten zoals b.v. foto's op canvas.

 

 

Canon RC250

Mijn eerste digitale camera. Maakte gebruik van een zeer kleine floppy disc waarop ongeveer 50 foto's opgeslagen konden worden. Afspelen ging via een tulpstekker op b.v. een TV. Geen display waarop je tijdens het fotograferen even de foto kon bekijken. Camera nog in mijn bezit.

 

 

Sony Mavica FD91

Deze digitale camera werkte met de bekende 3,5" floppy discs. Ongeveer 20 opnames konden bewaard worden op één floppy. Voor de resolutie van 640 bij 480 pixels kon je al best goede digitale foto's maken. Camera nog in mijn bezit.

 

 

Minolta Dymage 5i

Zoals de naam al zegt: 5 Megapixel camera. Ik had een geheugenkaart van 128 MByte… niet te betalen. Ging over de €80 in die tijd. Camera nog in mijn bezit.

 

 

Nikon Pronea 600i

Naast de digitale camera's had ik nog een 'rolletjes' camera. Met 3 opnamestanden waardoor je bijna panoramafoto's kon maken. Maar nog steeds met negatieven. Camera nog in mijn bezit.

 

 

Nikon D70S

Deze gebruik ik tot op heden, samen met mijn nieuwe D7100. Vooral de HDR fotografie vereist een digitale camera met wat meer mogelijkheden zoals bracketing. Geweldige camera! Camera nog in mijn bezit.

 

 

Nikon D7100

Met extra voeding. Magnesium behuizing, 24 Megapixel: 6000 X 4000 pixels, live view. Een paar eigenschappen van deze camera. Voor de HDR opnames kun je met deze camera 5 bracketing foto's maken. En hem besturen met TriggerTrap met behulp van de TriggerTrap app op je iPhone. Na 4 jaar en 123.427 opnames helaas defect.

Mijn nieuwste camera. 24 Megapixel 6000 X 4000 pixels.


Objectieven

Hieronder zijn de objectieven afgebeeld die ik gebruik. Mijn favoriet is de Sigma super groothoek.

 

Sigma 10-20mm 1:3.5


Sigma

Goed stukje after sale service van Sigma: mijn 4 jaar oude 10-20mm 1:2.8 lens vertoonde een loslatende rubber ring op de zoom instelling. Na contact met de service afdeling van Sigma Benelux wordt er gratis een nieuwe opgestuurd! Vandaag (3-9-14) binnengekregen!

Nikkor 35mm 1:1.8


Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5


Sigma 70-200mm 1:2.8


Samyang 8mm T 1:3.8 Diagonal Fisheye


Met deze objectieven bestrijk ik een groot bereik: van 8mm fisheye tot 200mm tele.


Flitser

Als flitser gebruik ik de Nikon Speedlight SB-600. Een zogenaamde dedicated flitser die met de camera kan communiceren.


Statief

Mijn huidige statief is eigenlijk een video statief: Velbon DV-7000N. Maar ik gebruik hem ook voor fotografie. Weliswaar behoorlijk aan het gewicht, maar dat kan zelfs een voordeel zijn.

Statief Velbon DV-7000N

© Foto Danny Touw

Na 25 jaar kon ik mijn oude Velbon statief D-700 niet meer gebruiken omdat het statief gevallen was, en het vastzet mechanisme voor de camera defect was. Toch mooi te zien dat dezelfde videokop nog steeds beschikbaar was. Deze bij Camera.nu bestelt. Echter, de kop paste niet op mijn oude statief door een andere koppeling met het statief. Met de importeur van Velbon gebeld -De Greef en Partner- om te kijken of er een oplossing hiervoor was. Helaas. Maar ze boden mij aan het nieuwe statief DV-7000N te kopen met bijna 30% korting! Geweldig stukje service, ook van Camera.nu voor het terugnemen van de videokop die niet paste.