Star Trail

Op deze pagina foto's en beschrijvingen van Star Trails. Dat zijn foto's van sterren gemaakt met zéér lange belichtingstijden of opgebouwd uit een groot aantal foto's.


Star Trail 3

Op 21 juni j.l. geprobeerd de z.g. verlichte nachtwolken te fotograferen: wolken op zeer grote hoogte waarin de aanwezige ijskristallen het zonlicht weerkaatsen, lang nadat de zon is ondergegaan. Helaas niet kunnen waarnemen.

 

Dan meteen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om weer eens een startrail te maken. Volgens dezelfde methode als beschreven bij Star Trail 1, onderaan deze pagina. De foto hieronder is samengesteld uit 70 opnames van 30 seconde ieder. De totale tijd is dus 35 minuten: je ziet de beweging die de planeten en sterren in 35 minuten maken. De felle streep aan de linkerzijde van de foto is de planeet Jupiter. In het midden zie de de 7 sterren van Ursa Major, het sterrenbeeld Grote Beer. Rechts zie je de stilstaande Poolster. Op het noordelijk halfrond draaien hier schijnbaar alle planeten en sterren omheen. 

 

De horizon van Breda is een aparte foto op dezelfde tijd genomen en in de startrail gevoegd.

 

Er wordt mij bij dit soort foto's wel eens gevraagd of het mogelijk is om in plaats van veel opnames één opname te maken. In dit geval dus met een belichtingstijd van 35 minuten. Dat heeft echter twee nadelen: de sensor in je camera wordt warm, en er kan veel (digitale) ruis in je foto ontstaan. Vandaar dat het beter is meerdere opnames te maken.

 

Exif:

Statief Velbon DV-7000N

Nikon D7100

Sigma 10-20mm 1:3.5 op 14mm

f/8

Handmatig 70 opnames van 30 seconde

ISO200

 

© Foto en bewerking Danny Touw


Star Trail 2 en Perseïden

 

© Foto Danny Touw

Er was teveel bewolking om een goede Star Trail te maken, en om de Perseïden meteorietenregen vast te leggen. Let op het gedeelte net boven de horizon. Toch een poging gewaagd. 250 opnames van 30 seconde elk. 6.99 GByte bij elkaar.

 

Als eerste in Adobe Bridge CC de 250 RAW images ingeladen (zie afbeelding hierboven). De eerste foto toen via Bridge bewerkt in Camera RAW en deze teruggezet in Bridge. Alle foto’s in Bridge geselecteerd en met de functie Develop Settings > Previous Conversions in één keer alle 250 foto’s op dezelfde manier bewerkt als de eerste, dat scheelt een hoop werk omdat nu alle foto’s dezelfde bewerking ondergaan hebben.

 

Vervolgens wederom alle foto’s geselecteerd en met Tools > Photoshop > Load Files into Photoshop Layers… de 250 foto’s naar Photoshop geëxporteerd in 250 layers.

 

In Photoshop (zie afbeelding hieronder) alle foto’s ge-deselecteerd door op het oogje voor de layer te klikken. Dit dus 250 maal. Selecteer de eerste foto door op het oogje te klikken én op de layer zodat de layer actief wordt. Kies nu bij Blending Mode voor deze layer de functie Lighten. Doe dit vervolgens voor alle 250 foto’s. Hoe verder je gaat, hoe meer je de Star Trail ziet ontstaan. Als alle foto’s zo behandeld zijn: Layer > Flatten Image en je foto is gereed.

 

Bij een van de laatste Layers kwam ik een meteoriet tegen wat rechtsonder in de foto te zien is. Ondanks de niet ideale weersomstandigheden toch een geslaagde sessie: Star Trail én een kleine meteoriet.

 

Exif:

Velbon D700 statief

iPhone 5S

Triggertrap

Nikon D7100

Sigma 10-20mm 1:3.5 op 20mm

f/3.5

250 opnames aangestuurd via Triggertrap met de iPhone 5S

ISO400

 

Adobe Bridge CC

Adobe Photoshop CC 2015

Wacom Intuos Pro M pen tablet

 


Star Trail 1

 

© Foto Danny Touw

Enige tijd geleden heb ik al een poging gewaagd met deze techniek: Star Trail. Nu een meer serieuze poging. Voortreffelijke weersomstandigheden: helder en een relatief lage luchtvochtigheid zorgden voor een heldere hemel waar de sterren goed te zien zijn. Waar? Je verwacht een Star Tail serie te maken op een verlaten maar vooral donkere plek: midden op de hei of op een open plek in het bos.

 

Maar ook midden in de stad is het mogelijk een Star Trail foto te maken. De foto hierboven is gemaakt in Breda, op het Kasteelplein. Het gebouw dat je ziet is van de KMA, de Koninklijk Militaire Academie. Het is goed een herkenbaar punt in je foto te hebben en niet alleen maar de sterren.

 

Hoe ga je te werk met het maken van een Star Trail foto?

Mijn Exif:

- Nikon D7100

- Sigma 10-20mm 1:3.5 op 17mm

- Triggertrap

- iPhone 5S

- 50 exposures van 30 seconde

- f/6.3

- ISO200

 

Mijn opstelling

- Volle accu’s!!!

- Camera (uiteraard) op statief

- Instellen op Manual

- Instellen op Bulb

- Bij voorkeur de camera richten op een plek van de hemel waar ook de Poolster staat. Deze staat altijd op dezelfde plaats en de andere sterren draaien daar omheen. Dit is duidelijk waarneembaar in de foto. De Poolster? Neem het sterrenbeeld Grote Beer; hiervan de twee meest rechtse sterren, neem de afstand tussen die twee en verplaats deze afstand vanaf de bovenste ster 5 maal in het verlengde van genoemde twee sterren. Je ziet dan de Poolster.

- Aansturing van de camera met Triggertrap en de iPhone 5S

- Triggertrap heeft een Star Trail mode die ik als volgt ingesteld heb: 50 belichtingen van elk 30 seconde met een interval van 0.5 seconde. Dat betekent dat je 25 minuten bezig bent om de serie van 50 foto’s te maken. Hoe meer foto’s je maakt, hoe langer de trails worden. Ik vind mijn keuze goed omdat je dan de afzonderlijk sterren blijft zien. Deze ‘vloeien’ niet over in de baan van andere sterren.

- Zorg ook voor een onderwerp in de foto: een gebouw, horizon enz.

- Geduld

 

De bewerking met Adobe Bridge

Dit programma, dat hoort bij het CC abonnement, vormt de verbinding tussen de verschillende Adobe programma’s zoals Photoshop en Lightroom. Maar het bezit daarnaast ook handige functies die ik gebruikt heb bij het maken van deze Star Trail.

 

Start Bridge en laad de 50 foto’s binnen. Selecteer hiervan de eerste foto en kies met de rechter muisknop voor Open in Camera Raw… Edit hierin de foto naar wens. Ikzelf kies voor de kleurtemperatuur de optie Tungsten wat voor mij een goede weergave van de werkelijkheid is in dit soort situaties. Als je gereed bent in Camera Raw klik je op Done en de bewerkte foto is te zien in Bridge. Nu is het niet te doen om 50 foto’s op deze manier te bewerken. Maar daar heeft Bridge een zeer handige oplossing voor: selecteer al de 50 foto’s en kies voor Develop Settings > Previous Conversion. Alle foto’s worden nu bewerkt volgens de instellingen die je gemaakt hebt in de eerste foto.

 

De volgende stap is het laden van de foto’s in Photoshop. Kies voor Tools > Photoshop > Load files into Photoshop layers. Wat Bridge en Photoshop gaan doen is het aanmaken van een file bestaande uit 50 Layers. Dat kan bij een trage computer best een tijd duren.

 

De bewerking met Photoshop CC 2015

Eenmaal in Photoshop ga je alle foto’s de-selecteren op de onderst laag na. Dit doe je door op het oogje vóór iedere foto te klikken. Nu ga je iedere laag bewerken op de volgende manier: klik op het oogje én in het vakje met de naam van de foto om deze te selecteren. Kies nu in het Layer Blending menu voor Lighten (dit menu staat standaard op Normal). Dit menu staat boven je Layers met al je foto’s. Start met de onderste foto en ga op deze manier door totdat je bij de laatste -bovenste- foto bent. Als je met deze bewerking bezig bent zie je de Star Trail ontstaan. Op sommige van je foto’s kan de verlichting van een vliegtuig zichtbaar zijn als een lange witte streep. Kom je zo’n foto tegen tijdens je bewerking kies dan voor een zwarte Brush en veeg dan eenvoudig over deze strepen, de sterren blijven onaangetast terwijl de streep verdwijnt. Als je op deze manier alle foto’s bewerkt hebt is de enige stap nog het samenvoegen: Layer > Flatten Image en gereed is je Star Trail foto. Verstandig is het af en toe je werk te saven als psd file zodat je altijd weer kunt terugvallen op een vorige situatie van de bewerking. In een psd file blijven de Layers bewaard.

 

Verder kun je de kleurtemperatuur nog corrigeren op de volgende manier:

- laad de foto in Photoshop

- maak een copy door te kiezen voor CMD+J (Mac)

- dan Filter > Blur > Average

- Add an Adjustment en kies voor Curves

- kies het Gray Point pipet en klik in de foto

- delete de Blur layer

- Flatten Image en de kleurtemperatuur is gecorrigeerd.

 

Adobe Bridge CC

Adobe Photoshop CC 2015

Wacom Intuos Pro M pen tablet