Software beschrijving 3

Op deze pagina beschrijf ik hoe een bepaalde functie in software werkt.


Serge Ramelli - workflow interieur fotografie

Serge Ramelli is een Franse fotograaf die cursussen geeft over Photoshop en Lightroom. Één daarvan is interieur fotografie. Hieronder zie als eerste de RAW opname, en daaronder de bewerkte opname in Lightroom en Photoshop. Stap voor stap laat hij in videobeelden zien hoe van een standaard foto een perfecte weergave te maken van de ruimte.

© Foto's Serge Ramelli

© Bewerkte foto's Danny Touw

Voorbeeld 1

Voor de bewerking.
Voor de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Voorbeeld 2

Voor de bewerking.
Voor de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Voorbeeld 3

Voor de bewerking.
Voor de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Voorbeeld 4.

Serge Ramelli. Interieur/exterieur fotografie. Een cursus van deze fotograaf over interieur en exterieur fotografie. Erg nuttig. Ook binnen/buiten foto's zijn perfect te bewerken met Lightroom.

Voor de bewerking.

Na de bewerking.
Na de bewerking.

Voorbeeld 5

 Serge Ramelli. Interieur fotografie. Een cursus van deze fotograaf over interieur en exterieur fotografie. Erg nuttig. Ook buiten foto's zijn perfect te bewerken met Lightroom. Zie hieronder het voor en na van de foto.

Voor de bewerking.
Voor de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Voorbeeld 6

 Serge Ramelli. Interieur/exterieur fotografie. Een cursus van deze fotograaf over interieur en exterieur fotografie. Erg nuttig. Ook buiten foto's zijn perfect te bewerken met Lightroom. Zie hieronder het voor en na van de foto.

Voor de bewerking.
Voor de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Voorbeeld 7

Voor de bewerking.
Voor de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Kleurenfoto omzetten naar zwart/wit

 Als je een kleurenfoto om wil zetten naar een zwart/wit afbeelding die -bewust- oud moet lijken ga je als volgt te werk in Photoshop:

- met de Spot Healing Brush verwijder je alle putdeksels, naambordjes, posters, verkeersborden, lampen, enz. enz. Alles wat modern is.

- Maak moderne kozijnen wat ouder door er b.v. hoekjes uit te halen. Dit kan met diverse gereedschappen in Photoshop.

- Probeer ook electriciteitsleidingen en regenpijpen te verwijderen.

- Denk ook aan neonverlichting en dakramen.

Kortom: verwijder alle zaken die niet thuishoren in de zwart/wit foto.

 

Vervolgens maak je de kleurenfoto zwart/wit met de Photoshop functie: Image > Adjustments > Black & White.. Je krijgt een werkveld te zien waarin je alle individuele kleuren kunt aanpassen v.w.b. hun contrast in de foto. Experimenteer hiermee tot het gewenste resultaat. Met de functie Tint kun je de foto b.v. een sepia kleur geven wat veel voorkomt bij oude foto’s. Ook kun je de foto een vignetering geven, de randen van de foto worden dan donkerder of lichter.

 

Hieronder zie je het origineel en de bewerkte foto.

© Foto's en bewerking Danny Touw

Het origineel.
Het origineel.
De bewerkte foto.
De bewerkte foto.

Van RAW naar finished foto

 Deze twee foto’s van het nieuwe Grand Hotel Nassau in Breda laten zien hoe een RAW foto veranderd wordt in het uiteindelijke resultaat.

 

Belangrijkste bewerking is het ‘rechtzetten’ van de gebouwen. Hierdoor verlies je wel een stuk van de foto. Eerst in Camera RAW een lenscorrectie toegepast. Met Adobe Camera RAW die schaduwen wat opgehaald waardoor de gebouwen beter belicht worden. En de highlights wat verminderd waardoor de wolkenpartijen beter uitkomt. Verder het contrast wat verhoogd. Voor de compositie leek het mij ook beter om de foto bij te snijden.

 

© Foto's en bewerking Danny Touw

Het origineel.
Het origineel.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Verander de kleur van je auto

 Altijd al willen weten hoe je auto er in een andere kleur uitziet? Hier een tutorial hoe dit in Adobe Photoshop CC 2015 te verwezenlijken.

 

- Laad de foto van je auto in de originele kleur (zie foto hierboven)

- selecteer met het Quick Selection Tool de auto (en in dit geval ook de schaduw aan de voorzijde)

- maak nu een Hue/Saturation Layer aan

- met de Hue, Saturation and Lightness sliders kun je nu de kleur van de auto aanpassen

 

Let wel op de nummerplaat en remklauwen. Zorg dat deze niet in de selectie zitten.

 

Verbluffend te zien hoe ook schaduwen in de nieuwe kleur weergegeven worden. Zie hiervoor het voorbeeld hieronder.


Macphun Noiseless CK

 Enige tijd geleden kreeg ik van een facebook kennis een legale licentie van ON1 Photo 10 en van Noiseless CK. Vooral dat laatste programma gebruik ik regelmatig om ruis uit een foto te verwijderen. Zo ook bij de foto’s van het vuurwerk van 1 januari 2016 j.l.

 

Als je gebruik maakt van lange sluitertijden en hoge ISO waardes is de kans groot dat er (veel) ruis op je foto komt. Net als vroeger bij de analoge filmrolletjes met een hoge ISO waarde kent ook de digitale camera ruis omdat de sensor gevoeliger gemaakt wordt voor licht bij deze hoge ISO waarden. Om deze ruis weg te halen zijn er verschillende software programma’s. Een daarvan is Noiseless CK van Macphun (https://macphun.com/noiseless).

 

Het programma heeft diverse sterktes voor het verwijderen van ruis. Experimenteren hiermee geeft het beste resultaat. Goed is het effect te zien na het verwijderen van de ruis. Zie hiervoor de screenprint hieronder. Het linker gedeelte naast de gele lijn is zonder reisonderdrukking, het rechtse gedeelte met. De gele lijn is in de software te verschuiven zodat je een goede indruk krijgt wat het effect is.

 

Foto's Danny Touw

 

De voorbeelden hieronder laten een foto zien zonder en een foto met de ruisonderdrukking. Klik op de foto’s voor een vergroting. Als je vervolgens inzoomt zie het verschil nog duidelijker.

Zonder                                                                                Met

Zonder                                                                                Met


Cloud Brushes in Photoshop

 Onlangs op Internet een serie brushes voor Photoshop van wolken gedownload. Als je een saaie, wolkenloze hemel hebt kun je het met deze brushes iets interessanter maken. Deze brushes zijn te downloaden op: http://www.brusheezy.com/brushes/2187-24-clouds

 

Hieronder staat beschreven hoe de brushes in Photoshop te installeren:

1: Open Photoshop en laad je foto in

2: Selecteer het Brush Tool

 

Klik op het pijltje naast Brush Preset Picker en vervolgens op het tandwieltje in het menu dat verschijnt.

4: Hierin ga je naar Load Brushes…

5: Ga naar de map waarin de brushes staan (bij Mac is dat Application > Photoshop CC 2015 > Presets > Brushes)

6: Selecteer de gewenste brushes

7: Klik op Open

8: Als je nu in Photoshop deze brush wilt gebruiken klik je op het Brush keuze icon

9: Kies de gewenste Brush uit het overzicht

10: Klik met deze Brush in de lucht op de gewenste plaats en je wolk staat er

 

Voorbeeld voor en na hieronder.

Foto's Danny Touw

Voor de bewerking
Voor de bewerking
Na de bewerking
Na de bewerking

Blue Steel preset in Lightroom CC 2015

 Het Blue Steel preset in Lightroom kun je gebruiken om een foto een blauwe, metaalachtig look te geven. Deze preset is niet bij alle foto’s te gebruiken.

 

Maar bij b.v. oude gebouwen, industriële complexen, urban exploring kan deze preset van nut zijn. Natuurlijk kun je in Lightroom deze preset nog aanpassen naar eigen inzicht.

 

Wat ook erg goed werkt is een vignetering rond de foto zoals je in de voorbeeld foto's kunt zien. Deze vignetering past Blue Steel automatisch toe, maar ik versterk deze meestal nog wat. Je kunt overigens kiezen voor een lichte of donkere rand.

 

Zoals gebruikelijk plaats ik hieronder een aantal voor en na foto's.

 

Foto's Danny TouwMontagefoto Robot

 Zoals al eerder aangegeven is het selecteren van een onderwerp in een foto één van de lastigste zaken in Photoshop. Ik wil hier iets vertellen hoe ik bovenstaande foto heb gemaakt.

 

De basis bestaat uit twee foto’s, zie hierboven: de lucht met wolken en ruimtevaartuig, en de robot. Hoe ga je nu te werk om die twee samen te voegen? Als eerste laad je de afbeelding van de lucht met wolken in Photoshop. Dan de afbeelding met de robot. Copieer de afbeelding van de robot met CMD+A en vervolgens CMD+C. Ga nu naar de afbeelding van de lucht met wolken. Plak de robot erin door CMD+V. Je ziet dat er een tweede Layer aangemaakt wordt. Verplaats de robot totdat deze op de gewenste plek staat.

 

Nu ga je de robot selecteren met het Quick Selection Tool. Kies hier voor de contouren van de robot, de nek en bedrading aan de achterkant van de robot gaan we op een andere manier bewerken zodat de lucht met wolken zichtbaar wordt. Gebruik ook Refine Edge om je selectie te verfijnen. Als je de contouren geselecteerd hebt maak je een nieuw Layer Mask aan. Je ziet dat dit al een aardig resultaat geeft. Alleen de nek en bedrading bevatten nog de originele achtergrond van de robot.

 

Dan komt de truc: zorg dat je het standaard twee kleuren palet hebt. Zwart als voorgrond en wit als achtergrond kleur. Zoom in op de nek, selecteer het Brush Tool en kies zwart als kleur. Verf nu met een eventueel in afmetingen aangepaste Brush op dat gedeelte van de robot waar je de lucht met wolken wilt zien. Maak je een foutje kies dan voor de witte kleur en je kunt dan de robot weer terughalen.

 

Dit is best een arbeidsintensief werkje. Soms zit je zelfs op pixel niveau te werken om kleine details te corrigeren. Je kunt deze techniek ook langs de contouren van de robot toepassen om alles nog nauwkeuriger te corrigeren. Zoom ook regelmatig eens uit naar de originele afmetingen van de afbeelding: je krijgt dan een beter overzicht op plekken die je nog aan moet passen.

 

Je kunt tussendoor deze file opslaan als Photoshop PSD file, zodat je eventueel op een later tijdstip verder kunt werken. In een PSD file blijven de lagen bestaan.

 

Als laatste voeg je de lagen samen met Flatten Image. Op deze manier heb je een realistisch resultaat gemaakt door twee afbeeldingen samen te voegen.


Nieuwe functie in Photoshop CC 2015: Dehaze

 In de nieuwste versie van Photoshop (CC2015), zijn een aantal nieuwe functies toegevoegd. Een daarvan is de Dehaze functie in Camera Raw. Met deze functie kun je een foto 'ontdoen' van mist of deze juist toevoegen. Je vind Dehaze in het Effects tab van Camera Raw. Wil je mist toevoegen dan moet de schuif naar links. Voor het verminderen van mist in je foto gaat deze schuif naar rechts.

 

Hieronder zie je een voor en na voorbeeld. De buste van Dwight D. Eisenhower heb ik eerst geselecteerd. Toen deze selectie omgedraaid en vervolgens de foto in Camera Raw geladen en mist toegevoegd. Het beeld zelf blijft onveranderd omdat je alleen de achtergrond gekozen hebt.

 

In het tweede voorbeeld heb ik een foto van Ierland ontdaan van mist waardoor de heuvels aan de horizon er veel beter uitkomen.

 

Overigens is de Dehaze functie ook beschikbaar in de laatste update van Adobe Lightroom CC 2015. Onder de Effects tab vindt je hier ook een Dehaze schuif.

 

Foto Danny Touw

Zonder Dehaze functie.
Zonder Dehaze functie.
Met Dehaze functie.
Met Dehaze functie.
Met nevel op de heuvels.
Met nevel op de heuvels.
Zonder nevel op de heuvels.
Zonder nevel op de heuvels.

Rain Brushes in Photoshop CC 2014

 Op de Software beschrijving 2 pagina heb ik een artikel geschreven over Smoke Brushes in Photoshop CC 2014. In dit artikel laat ik de Rain Brushes zien. Tevens kun je deze toevoeging aan Photoshop bij mij aanvragen (foto@dannytouw.nl) en plaatsen in de folder (map) Adobe Photoshop CC 2014 > Presets > Brushes. Eenmaal hierin geplaatst moet je Photoshop restarten om de Brushes te kunnen gebruiken.

Hieronder weer een voor en na voorbeeld.

Foto Danny Touw

Voor de regen.
Voor de regen.
Tijdens de regen.
Tijdens de regen.
Tijdens de regen.
Tijdens de regen.