Software beschrijving 1

Op deze pagina beschrijf ik hoe een bepaalde functie in software werkt.


Selectie maken met Focus Area…

Een van de meest lastige zaken in Photoshop is het selecteren van een bepaald gedeelte in je foto. Je wilt b.v. een persoon of gebouw eruit halen om in een andere foto te gebruiken. Met de Quick Selection tool is dat mogelijk.

 

Er is echter nog een goede manier om dit te doen. En dat is Focus Area… Voorwaarde is wel dat je onderwerp moet afsteken wat scherpte betreft: het te copiëren onderwerp moet scherp zijn, terwijl de achtergrond onscherp is. Misschien handig hier al rekening mee te houden als je aan het fotograferen bent.

Haal je foto (zie hierboven) binnen in Photoshop en kies Select > Focus Area… Kies bij View voor Overlay. Wat je kunt instellen is de In-Focus Range. Standaard staat deze op Auto. Afhankelijk van het onderwerp kun je hier mee experimenteren wat het beste resultaat geeft. De andere slider is Image Noise Level. Hiermee kun je een ‘drukke’ achtergrond uitfilteren. Ook hier weer experimenteren voor het beste effect. Met Soften Edge kun je de selectie nog meer verfijnen. Waarschijnlijk moet je nadien in Photoshop nog correcties toepassen maar het grote werk is gedaan: tussen de buizen van het instrument zie je nog achtergrond die je moet verwijderen. Hieronder zie je de selectie. De achtergrond wordt tijdens de bewerking rood gekleurd en valt uiteraard buiten de selectie. Je kunt er ook voor kiezen hoe de selectie te gebruiken: in de huidige Layer, maar  ook een in nieuwe Layer of Mask.

 

Als laatste zou je Refine Edge… kunnen toepassen. Iets wat je met de Quick Selection tool ook gebruikt. Met deze tool kun je met een brush over de randen van de selectie gaan zodat deze nog beter wordt.


Hieronder de ruwe selectie die in Photoshop nog verfijnd moet worden. 


En de uiteindelijk bewerkte muzikant.

De Focus Area... tool is een zeer handig gereedschap om selecties te maken.


Adobe Lightroom CC 2015

Screenprint: Danny Touw

Adobe heeft de nieuwste versie van Adobe Lightroom uitgebracht. Voor het abonnement heet deze Lightroom CC 2015 en de los verkrijgbare versie heet Lightroom 6. De nieuwe software bevat o.a. een optie om HDR en panorama foto's te maken. Als je een Adobe CC (Creative Cloud) abonnement hebt zul je een update naar Lightroom CC 2015 krijgen. Een abonnement op CC kost €12.09 per maand. Je bent dan altijd verzekerd van de nieuwste versies van Photoshop en Lightroom. Kijk hiervoor op: creative.adobe.com/nl/plans/photography


Verscherpen met het Highpass filter

Normaal gebruik je om een foto in Photoshop te verscherpen de Filter > Sharpen functie. Er is echter nog een manier om een foto scherper te maken. Ik heb de indruk dat dit een beter resultaat geeft.

Dit doe je op de volgende manier:

Cmd + J = Copieer laag

Inzoomen tot 100% voor een betere controle

Dan Filter > Other > High Pass…

Preview moet aangevinkt zijn

Schuiven tot je door de grijssluier de tekening herkent (tussen 0.5 en 3.0 - hier moet je mee experimenteren en zeker niet overdrijven, zie afbeelding hieronder)

Klik op OK

Vervolgens:

Cmd + U = Image > Adjustments > Hue/Saturation…

Saturation naar 0 om alle kleur uit de laag te halen

Klik op OK

Dan van de bovenste Layer de overvloeimodus wijzigen van Normal naar Vivid Light (zie afbeelding hieronder)

Als laatste Flatten Image


Op deze manier krijg je een goed verscherpte foto. De overvloeimodus kan ook op een andere instelling gezet worden. Dat kan b.v. Linear Light zijn, waarbij je de stap met het Saturation filter niet hoeft te doen.


Photos voor OS X - (Mac only)

 

Met de komst van OS X Yosemite gaat ook de manier van organiseren van je foto's veranderen. Als je daarvoor op dit moment Aperture gebruikt heeft Apple aangegeven dit programma niet langer te ondersteunen. Je kunt het wel onbeperkt blijven gebruiken.

 

Hieronder de mail van Apple met de mededeling. Als Photos geïntroduceerd wordt lees je dat natuurlijk op deze pagina. Zie ook de Apple website over dit onderwerp: Apple Photos


"Beste Aperture-gebruiker,


In juni 2014 hebben we de Foto’s-apps voor iOS 8 en OS X Yosemite aangekondigd, evenals de nieuwe iCloud-fotobibliotheek. Daarmee kun je veilig al je foto’s in iCloud bewaren, zodat je er overal bij kunt.


Foto’s voor OS X komt dit voorjaar uit. Vanaf dat moment is Aperture niet meer verkrijgbaarbij de Mac App Store. Je kunt je huidige versie van Aperture gewoon gebruiken onderOS X Yosemite, maar extra exemplaren kopen is dan niet meer mogelijk.


Je kunt je Aperture-bibliotheek overzetten naar Foto’s voor OS X, compleet met al je foto’s, bewerkingen, albums en trefwoorden. Je Aperture-bibliotheek blijft na het overzetten gewoon toegankelijk. Maar omdat Aperture en Foto’s niet hetzelfde type bibliotheek hebben, zijn wijzigingen die je na het overzetten aanbrengt, niet in beide apps zichtbaar."


Adobe Lightroom 5 - Deel 2 - Presets

Lightroom 5 Presets.
Lightroom 5 Presets.

In Lightroom 5 heb je de beschikking over een aantal standaard z.g. Presets. Dit zijn acties met daarin een vastgelegde manier van werken om een foto aan te passen. Dat kan b.v. zijn het scherper maken van een foto, of er een kleurzweem overheen leggen om er een oude foto van te maken.

 

Onlangs heb ik via de Facebook groep ‘Behind the Lenscap’ een aantal van deze Presets gratis kunnen downloaden. Zie afbeelding hieronder voor de namen van deze Presets (Kijk bij de geopende map BTL Lightroom Presets). 

Heb je interesse in deze Presets stuur dan een mail naar foto@dannytouw.nl en ik stuur de files op. Met een uitleg hoe ze te installeren.

Hieronder zie je een ‘voor - na’ voorbeeld van een bewerkte foto: de Presets hier gebruikt zijn ‘Blue Steel’ en ’Sharp as a knife’. Gebruikt om er staalblauwe gloed overheen te leggen en de hele foto te verscherpen.

Voor de bewerking.
Voor de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.
Na de bewerking.

Verwijderen CA (Chromatic Aberration)

Bij het maken van een HDR foto zie je soms in de uiteindelijke foto langs randen van gebouwen of boomtakken een paarse of groene band lopen. Deze kleurafwijking, of Chromatic Aberration, kan best storend zijn en treed op bij harde kleurovergangen zoals b.v. takken en lucht. Zie ondergaande (sterk uitvergrote) voorbeeld foto; klik op de foto voor een vergroting.

In Adobe Photoshop kun je in Camera RAW wel aanvinken dat deze kleurafwijking opgeheven wordt, maar ik vond dat niet voldoende. Via Facebook op het Internet zag ik een z.g Action (Actie) die je in Photoshop kunt plaatsen. Actions vind je in het rechter menu van Photoshop, zie foto hieronder.

De file met de Action was gecomprimeerd (rar), deze uitgepakt en gestart. Bij mij op de Mac werd de Action toen vanzelf in Photoshop geplaatst, zie foto hierboven. Je ziet staan CA en als je op het pijltje links daarvan klikt worden de acties zichtbaar die uitgevoerd worden. Klik éénmaal op Remove CA en vervolgens op het pijltje onderin het rechter menu, Play Selection genaamd. Photoshop gaat werken en binnen korte tijd zie je de abberration verdwijnen, zie foto hieronder.

Deze actie kun je nog eens herhalen als het effect niet voldoende was maar ik heb de ervaring dat een keer ruim voldoende is. Hieronder de foto die behandeld is.


De rar file (CA-2.rar) voor de Action kun je hieronder downloaden. De file dan uitpakken. Als dat gebeurd is Photoshop opstarten en de file starten. Als het goed is wordt de Action automatisch aan Photoshop toegevoegd.

 

Download
Verwijderen CA (Chromatic Aberration)
CA-2.rar
Gecomprimeerd bestandenarchief 233 Bytes

Kleurzweem opheffen

Soms vertoont een foto een kleurzweem door een verkeerde kleurtemperatuur. Dit kan veroorzaakt zijn door b.v. een verlichting anders dan daglicht: TL balken, natriumlampen, flitslicht, zonsondergang. Om dit op te heffen is er een handige, eenvoudige manier in Photoshop:

 

- Open de bewuste foto

- Als eerste altijd de laag copiëren: Layer > Duplicate Layer… of CMD - J

- Vervolgens kies je uit het menu: Filter > Blur > Average

- Er verschijnt een gekleurde laag die de gemiddelde kleur van je foto voorstelt

- Dan ga je een Adjustment Layer toevoegen: klik rechtsonder op het Create new fill or adjustment layer (zie afbeelding hieronder) en ga naar Curves…

 

- Klik nu op het middelste pipet aan de linkerkant (zie afbeelding hieronder)

- Klik met dit pipet op de gekleurde layer en je zult zien dat het grijs wordt

- Om het effect goed te kunnen zien sleep je eerst de gekleurde laag naar het vuilnisbakje rechtsonder in het Photoshop scherm

- Vervolgens klik je op het oogje aan de linkerkant van de bovenste laag

- Je ziet nu hoe de foto was

- Klik je dan weer op het oogje dan komt de foto weer tevoorschijn met de goede grijswaarde

- Dan de lagen samenvoegen met Layer > Flatten Image

- Je foto heeft nu een goede grijswaarde

- Zie voorbeeld hieronder

Voor de bewerking
Voor de bewerking
Na de bewerking
Na de bewerking


Adobe Lightroom 5 - Deel 1

Adobe Lightroom 5
Adobe Lightroom 5

 

Sinds mijn abonnement op Adobe Photoshop CC 2014 en Lightroom 5 ben ik me wat meer aan het verdiepen in Lightroom. Met dit programma kun je een database -catalogus- van je foto’s aanleggen. Ik gebruik op dit moment Aperture van Apple hiervoor. Maar aangezien Apple volgend jaar (vanaf OSX Yosemite) Aperture niet meer ondersteunt moet ik hiervoor een ander programma kiezen. Apple komt met een alternatief, Photos genaamd. Dus even afwachten wat dat wordt. Anders is een overstap naar Lightroom een optie.

 

Naast de database functie bezit Lightroom 5 nog veel meer opties waaronder een uitgebreide post processing mode. Alle denkbare aanpassingen aan je foto zijn mogelijk. En, als je nog niet tevreden bent met het resultaat, kun je een foto naar Photoshop sturen om daar nog wat aanpassingen te doen. 

 

Hierboven een screenprint van Lightroom 5 en van een foto die ik aan het post processen ben. Het is een opname van het Begijnhof in Breda. Uit een serie van 5 bracketing opnames heb ik de middelste genomen: 0EV, oftewel wat de camera denkt wat een goede opname is gezien de lichtomstandigheden. In Lightroom 5 heb je de mogelijkheid een ‘Before After’ mode te selecteren. Je ziet links de onbewerkte foto en rechts dezelfde opname na post processing. Handig om tijdens het editten deze twee te kunnen vergelijken. Links op de foto, onder History, kun je zien wat ik met de foto gedaan heb. (van onder naar boven te lezen).

 

Uiteraard heb ik weer gebruik gemaakt van het Wacom Intuos Pro M pen tablet voor het editten.

 

Binnenkort meer op deze pagina van mijn site over Lightroom 5. Ik bespreek dan o.a. wat ik gedaan heb om een foto te editten.

 


Adobe Photoshop CC 2014

Adobe Lightroom 5

Adobe Photoshop CC
Adobe Photoshop CC

Onlangs heb ik een abonnement genomen op Adobe Photoshop CC en Lightroom 5. Een aanbieding: voor €12.09 per maand beschik je over de laatste versies van beide programma’s. Als er een update is krijg je dat te zien via Creative Cloud Desktop en kun je de update downloaden die automatisch de programma's aanpast.

 

18 juni 2014 nieuwste versie: Photoshop CC 2014.

21 april 2015 nieuwste versie: Lightroom CC 2015.

 

Als 'digitale' fotograaf kun je niet buiten deze programma's. Zeker Photoschop CC 2014 en Adobe Camera RAW gebruik ik voor de post processing van bijna iedere foto die ik maak .

 


Software: Perfect Effects 8

Op deze nieuwe pagina van mijn website ga ik in op de software nodig voor foto bewerking. Deze keer het programma Perfect Effects 8 dat op 28 januari j.l. gratis te downloaden was.

 

Ik ga niet een volledige gebruikershandleiding plaatsen maar bespreek de functionaliteit van het programma en wat je ermee kunt bereiken. Uiteraard met veel voorbeelden!!

 

Perfect Effects 8
Perfect Effects 8

 

Met het programma Perfect Effects 8 wordt het de fotograaf wel wel eenvoudig gemaakt. Naast Adobe Photoshop, wat voor mij nog steeds het beste foto bewerkings programma is, is een programma als Perfect Effects 8 erg nuttig.

 

Door middel van een groot aantal presets en filters kun je met één muisklik de foto aanpassen zoals je het wilt hebben. Maak de foto warmer of kouder, scherper, omlijst met een effect, zwart/wit enz. enz. Soms zijn het indrukwekkende verschillen maar meestal zijn het subtiele veranderingen die een foto soms net iets beter kunnen maken. Iedere preset of filter is daarnaast nog individueel aan te passen.

 

Zie het scherm hierboven: je ziet het hoofdscherm met daarin twee foto's. Links het origineel en rechts de bewerkte foto. Helemaal links zie je een rij met presets of filters. Door er hier van te kiezen veranderd meteen de bewerkte foto zodat je deze kunt vergelijken met het origineel. Aan de rechterkant is voor ieder filter of preset een aantal mogelijkheden aanwezig om deze nog aan te passen, zoals contrast, detail enz. enz. Ook kun je nog een extra layer (laag) openen om een tweede filter of preset toe te passen. Je kunt de file dan saven in b.v. het psd formaat dat weer ingeladen kan worden met alle layers aanwezig in Adobe Photoshop.

 

Het is ook mogelijk om vanuit Adobe Photoshop, Lightroom of Aperture met je foto naar Perfect Effects 8 te gaan, deze te behandelen om vervolgens weer terug te gaan naar de eerder gebruikte software.

 

Een erg nuttig en goed programma. Op 28 januari was het gratis te downladen. Nu moet het $99 kosten.

 

Hieronder zie je een aantal 'Before' en 'After' voorbeelden. Links altijd het origineel, rechts de bewerkte foto.