HDR Fotografie

Wat is HDR fotografie?

HDR is een opnametechniek waarmee we zien hoe het er in werkelijkheid uitziet, maar wat de camera niet weer kan geven. Ondanks de moderne cameratechnieken blijft het menselijk oog superieur aan een camera. Met de HDR techniek wordt een reeks opnames van hetzelfde onderwerp gemaakt, echter met een verschillende belichtingstijd. Hierdoor kan van iedere afbeelding het beste gebruikt worden om uiteindelijk tot één foto te komen die qua belichting en details perfect is. 


Hoe gaat het in z'n werk

Als belangrijk punt noem ik het gebruik van een stevig statief. Doordat je meerdere opnames maakt moet de camera niet bewegen tijdens en tussen de opnames. Ook een draadontspanner of draadloze ontspanner helpt om de camera stil te houden tijdens de opnames. Of gebruik de zelfontspanner in de  serie opnamestand.

 

Nog een belangrijk punt is het diafragma. Zet je camera in de A (aperture) stand. Hierdoor is de scherpte-diepte van iedere foto hetzelfde. Later leg ik uit hoe belangrijk dat is.

 

Ook moet je bij de HDR fotografie werken in de z.g. RAW mode. Dat wil zeggen dat je je opnames niet comprimeert in de camera maar ze in de originele afmetingen opslaat. Hierdoor wordt ook alle informatie van de foto opgeslagen en is de foto beter te bewerken voordat je HDR techniek gaat toepassen.

 

Ook niet overstandig is het uitschakelen van de Auto-Focus functie van je camera. Als je de compositie van je foto bepaald hebt, stel je éénmaal scherp, schakel dan de Auto-Focus uit en maak de bracketing serie. Je voorkomt hiermee dat de camera weer gaat scherpstellen als het beeld te donker is.

 

Met behulp van je camera in de z.g. bracket mode (hierover wordt later op deze pagina uitleg gegeven) kun je - afhankelijk van je cameramerk en model- drie, vijf of zelfs zeven opnames maken. Een paar van de opnames zijn resp. onderbelicht, goed belicht (één) en overbelicht. Maar dat is juist de bedoeling bij HDR fotografie!

 

Schema onder- en overbelichtingen
Schema onder- en overbelichtingen
Rotterdam, Wilhelminapier.
Rotterdam, Wilhelminapier.

 

Een goede manier om een HDR te maken is de Merge to HDR Pro... functie van Adobe Photoshop CC 2015. Deze gebruik ik de laatste tijd.

 

De workflow:

 

1: Laad de foto’s vanaf je geheugenkaart op je computer in een werkmap.

2: Open Adobe Photoshop (ik gebruik CC 2015).

3: Ga naar File en hierin naar Automate en vervolgens kies je Merge to HDR Pro…

4: Klik nu op Browse en kies de foto’s die je wilt samenvoegen.

5: Klik op OK

6: Photoshop gaat aan de gang en komt na enige tijd met een scherm waarop de HDR foto te zien is. Kies hier rechtsboven voor 32 bit. En selecteer eventueel Remove ghosts.

7: Klik op Tone in ACR (Adobe Camera Raw).

8: Je kunt nu een veelvoud aan instellingen doen, afhankelijk van de foto.

9: Klik op OK en je foto wordt in Photoshop weergegeven.

10: Kies Layer en vervolgens op Flatten image.

11: Je hebt nu een 32 Bit foto die je als zodanig kunt bewaren. In het psd formaat. Wil je er een jpg van maken moet je de foto eerst omzetten naar 16 Bit.

12: Image > Mode > 16Bits/Channel…

13: Kies bij Method: Exposure & Gamma

14: Klik op OK

15: Nu kun je de foto als jpg saven.

 

Breda, Kasteel Bouvigne.
Breda, Kasteel Bouvigne.

Wat uitleg over bracketing

Wat is dat? Onder bracketing wordt verstaan het door de camera maken van een serie opnames, verschillend in belichting. Afhankelijk van je cameramodel kunnen er dat 3, 5 of zelfs 7 zijn. De verschillende belichtingen worden uitgedrukt in EV (Exposure Value = Belichtings waarde). Zo kan een reeks er als volgt uitzien: een serie met 3 opnames -2EV 0 +2EV, of een serie met 5 opnames -2EV -1EV 0 +1EV +2EV.

 

Diafragma

Zoals eerder verteld is het diafragma eveneens zeer belangrijk: bij iedere opname moet op alle opnames de onderwerpen géén verschil in scherpte hebben. Als je camera op auto staat kunnen belichtingstijd en diafrgama verschillen per opname. Als je nu drie of vijf opnames hebt in Photomatix Pro of Adobe Photoshop die verschillende scherptes hebben (in de onderbelichte opname is een onderwerp scherp, en bij de overbelichte opname datzelfde onderwerp niet) dan kan de software de drie opnames wel samenvoegen maar het resultaat zal dan verre van goed zijn. Zet je camera daarom altijd in de A (aperture) diafragma voorkeur. 

 

Tonemapping

Hiermee wordt bedoeld het bewerken van de foto met diverse instellingen of presets, voorgeprogrammeerde instellingen. Als extreem voorbeeld zie je de twee foto's onderaan deze pagina. Ik kom hier op een later tijdstip op terug en verklaar hoe dit in z'n werk gaat.

 

DRI fotografie

Met DRI (Dynamic Range Increase) wordt bedoeld op een zeer subtiele manier de schaduwen en lichtpartijen van een foto bewerken tot een goed belichte opname. Dit kan b.v. als je twee opnames hebt waarvan één onderbelicht is en de andere overbelicht.

 

Samengevat

Ik begrijp dat dit een eenvoudige beschrijving van de HDR en tonemapping techniek is. Maar door het zelf te doen geeft je meteen meer inzicht wat je ermee kunt doen. Lees deze pagina regelmatig door ivm eventuele aanvullingen. Zie hiervoor ook de Nieuw & Verwacht pagina.

 

Mijn slogan voor HDR

Er zit meer in je camera en opnames dan je denkt!

Foto's Danny Touw

Zonsondergang in Breda. Onbewerkte foto. Nikon D70S + Sigma 10-20 mm 1:3.5 at 10mm - 1/1000sec - f/8 - ISO200
Zonsondergang in Breda. Onbewerkte foto. Nikon D70S + Sigma 10-20 mm 1:3.5 at 10mm - 1/1000sec - f/8 - ISO200
Zonsondergang in Breda. HDR foto. 3 opnames. Tonemapped foto bewerkt met Photomatix Pro, Inpaint en Adobe Photoshop. Nikon D70S + Sigma 10-20 mm 1:3.5 at 10mm - 1/1000, 1/500, 1/250sec - f/8 - ISO200
Zonsondergang in Breda. HDR foto. 3 opnames. Tonemapped foto bewerkt met Photomatix Pro, Inpaint en Adobe Photoshop. Nikon D70S + Sigma 10-20 mm 1:3.5 at 10mm - 1/1000, 1/500, 1/250sec - f/8 - ISO200