Blue Hour

Foto's Danny Touw

Breda, het Wilhelmina paviljoen.
Breda, het Wilhelmina paviljoen.

 

Het Blue Hour (blauwe uur) is de benaming voor het verschijnsel dat in de ochtend, het uur voor zonsopkomst en 's avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur geven. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een dertigtal minuten.

 

In de fotografie (vooral van architectuur) is deze periode geliefd omdat het licht een bijzonder kwaliteit heeft en verlichting in het gebouw dezelfde sterkte heeft als het licht buiten. Verder is het licht zeer zacht met een mooie warme tint. Daarnaast is er tijdens het blauwe uur nog een duidelijk contrast tussen de gebouwen en de lucht.

 

Later op de avond, als de lucht donkerder is geworden, zijn de contouren van de gebouwen niet of nauwelijks meer zichtbaar, wat het fotografisch minder aantrekkelijk maakt.

 

Zeker als je gebruik maakt van de HDR techniek kunnen hier hele mooie resultaten mee bereikt worden.

Om het de fotograaf wat makkelijker te maken zijn er voor smartphones diverse apps waarmee je kunt bepalen wanneer het Blue Hour op een bepaalde dag is. Een daarvan is Sun Surveyor (voor iOS). Zie screenshot hieronder.

Screenshot Sun Surveyor.
Screenshot Sun Surveyor.

Er is ook een handige website waar je in moet geven waar je positie is door in de kaart op die plek te klikken waarvan je de gegevens van het Blue Hour wilt weten. Daarna wordt er een tabel getoond met alle Blue Hour data:

twilight-calculator-blue-hour-golden-hour

Hieronder nog wat voorbeelden van foto's genomen tijdens het Blue Hour.

Tip: klik op een foto voor een grotere weergave.

Rotterdam vanaf de Euromast.
Rotterdam vanaf de Euromast.
Breda, de Grote Kerk.
Breda, de Grote Kerk.
Breda, Cingelstraat.
Breda, Cingelstraat.