Augmented Reality

Deze techniek stelt je in staat om ieder willekeurige onderwerp in 3D te bekijken op je iPhone en/of iPad. Te vergelijken met de mogelijkheid om je iPhone op een gebouw te richten en dan informatie over dat gebouw op je scherm te zien (dit is UAR - Urban Augmented Reality).

 
Hoe werkt het? Als eerste moet je op je iPhone of iPad een App installeren (in dit geval Star Trek AR en Anomaly, te downloaden in de App Store). Vervolgens kun je via de website van de maker van de Augmented Reality een afbeelding (marker) downloaden én uitprinten.
 
De App wordt opgestart en in de App wordt de camera ingeschakeld. Vervolgens moet je de camera richten op de uitgeprinte afbeelding. Als de App de complete afbeelding ziet verschijnt er op je iPhone of iPad een 3D afbeelding van het bewuste onderwerp. Met je iPhone of iPad kun je dan bewegen en rond het onderwerp draaien of in- en uitzoomen. Zelfs als je het geprinte stukje papier ronddraait beweegt het onderwerp mee! Het is zelfs moglijk om in de App wapens af te vuren of details van het onderwerp te laten bewegen.
 
Onder dit artikel zie je het voorbeeld van de Enterprise NCC-1701E uit Star Trek en een wapen van de vijandige Borg uit de gelijknamige serie en films. Onder de 3D afbeelding zie je de geprinte marker. Ook zie je een afbeelding van de marker. Er zijn al zeer veel versies: de Marslander Curiosity, vliegtuigen, gebouwen, het menselijk lichaam enz.
 
Verbluffend om te zien wat er mogelijk is om iets in 3D te laten zien. Misschien heb je in de toekomst camera's die Augmented Reality mogelijkheden bieden.
 
Nog wat extra foto's toegevoegd van de Marslander Curiosity. Augmented Reality provider is het JPL, Jet Propulsion Laboratory. Je ziet het model op de tafel van mijn balkon staan. In diverse hoeken en in-zoom levels. Deze foto's zijn te vergroten door er op te klikken.
 
Wederom wat foto's. Nu van de Science Fiction strip Anomaly. Te zien zijn de marker en een fighter uit de strip.
 
p.s. de foto's die je ziet zijn genomen vanuit de iPad. In de App heb je de mogelijkheid een foto van het model te maken. Ze staan dan meteen in de Apple Fotostream. Op mijn Mac heb ik ze op deze manier snel ter beschikking (in Aperture) om verder te bewerken.
Star Trek Enterprise NCC-1701E
Star Trek Enterprise NCC-1701E
Star Trek Borg wapen
Star Trek Borg wapen
Marker Enterprise NCC-1701E
Marker Enterprise NCC-1701E