Leon KijkindeVegte: astrofotografie

© Foto's en verslag Leon KijkindeVegte

Messier 81 galaxy, 11.740.000 lichtjaar van de aarde verwijderd. Dat is 370.232.640.000.000 KM
Messier 81 galaxy, 11.740.000 lichtjaar van de aarde verwijderd. Dat is 370.232.640.000.000 KM

 

Hieronder een artikel over astrofotografie geschreven door Leon KijkindeVegte. Tevens een paar schitterende door hem gemaakte foto's.

 

 

Als kind keek ik graag omhoog naar de sterrenhemel, en zag ik de plaatjes van de NASA HUBBLE TELESCOOP.

 

Onbereikbaar of toch niet? Na lang sparen en zoeken kocht ik mijn eerste telescoop statief en camera. Bij gewone dslr (Digital Single Lens reflex) fotografie is een goede lens heel belangrijk. Bij astrofotografie niet! Of minder althans, je statief is het belangrijkst, dit omdat de aarde draait.

 

En dat wil je niet. Je hebt de foto’s wel eens gezien van die mooie startrails dat de sterren gaan draaien. Dit zijn eigenlijk niet de sterren die draaien maar de aarde. Zo zie je eigenlijk de draaiing van de aarde terug in je foto.

 

Maar wil je nevels fotograferen moet je de draaiing van de aarde opheffen! Dit is nu net wat een statief met volgmotor doet. Die draait als het ware tegen de aarde in en blijven je sterren dus mooie puntjes.

 

Nu kan je dus beginnen met langere belichtingen. Je kan nu een dslr camera koppelen aan je telescoop of je gebruikt een speciale astro camera.

 

Ik zelf gebruik een Atik 383l astro camera. Door dat je soms wel belichtingstijden van een half uur of soms nog wel langer maakt kan ik deze camera koelen! Tot min 20 graden Celsius; dit om oververhitting van mijn camera te voorkomen en minder ruis te krijgen.

 

Maar helaas je statief zal hoe goed je hem ook uitlijnt nooit 100% goed staan. Wil je lang gaan belichten zou je moeten volgen met een volgcamera.

 

Je hebt twee manieren van volgen! Met een volg telescoop of OAG (Off Axis Guiding) een volg telescoop is eigenlijk een tweede telescoop die exact gelijk staat met de telescoop waar je mee fotografeert. Daar stop je een volgcameraatje in die gericht staat op de nevel die je fotografeert. Dit cameraatje geeft correcties door aan je statief en blijft je object volgen.

 

Met OAG guiding zit er een ring in de telescoop waar je mee fotografeert! Daar zit een gleuf in waar je je volg camera in stopt, en kijkt dus als het ware mee met je telescoop. Tegenwoordig zijn er kleinere statieven waar je al heel wat mee kan bereiken met alleen al een gewone dslr (Skywatcher Star Adventure bijvoorbeeld).

 

Ikzelf ben gelukkig in het bezit van een vaste opstelling nu. Dus geen geklooi meer in de kou, gewoon dak open en binnen vijf minuten draaien. Soms gaan we nog wel eens naar de afsluitdijk. Voor mij de enige plek waar je nog de Melkweg kan zien.

 

Mocht je er ooit eens heen willen gaan: ga dan naar de Breezanddijk op de afsluitdijk, bij helder weer zal je nooit alleen staan, er is altijd wel iemand met een telescoop.

 

Al mijn fotos zijn gemaakt met een Skywatcher Equinox 120mm Montering Skywatcher EQ6 pro Camera Atik 383L Volgcamera Loadstar